Krönika: När fan blir gammal blir han religiös

Av Patrik Vincent · 1447063278000

”När fan blir gammal blir han religiös” är ett gammalt hederligt ordspråk som kan tolkas som att inget är beständigt. Hur stark din åsikt än är i någon fas av livet kommer den att förändras. Denna process genomgår självklart inte alla, men väldigt många kommer finna sig själv i övergången från det självklart felaktiga till det troligtvis rätta.

Det är lätt att dras med i vindarna när de alla blåser åt samma håll. Detta speciellt om du befinner dig i en grupp av människor där alla strävar efter att nå belöningarna som delas ut till de som befinner sig längst fram i vindriktningen. Det finns alltid något nytt och stort runt hörnet som förmodligen kommer frälsa oss alla. Ingen i stormen har riktigt tid att fundera på vart kompassnålen pekar, allt handlar om att maximera segelduken. Första varningssignalen man ska leta efter, är den totala avsaknaden av kritiska röster.

Fredrik Hallberg chefsstrateg på mediabyrån Vizeum, pratar mycket om fenomenet i vår bransch och använder uttrycket Ad-land. Ett eget rike befolkat av oss inom reklambranschen. Ett rike fyllt av människor som alltid vill vara först med det senaste. När sådana grupperingar får för få kritiker i kombination med att bekräftelsebehov maximeras, brukar den grundläggande analysen läggas åt sidan till förmån för det trendiga, det nya, "the next big thing...."

Det är nog klokt att ibland kliva ut från bubblan vi verkar i och försöka se nyktert på tingens ordning. Vi behöver erinra oss om våra egna erfarenheter och kunskaper som vi ibland för lättvindigt glömmer, i jakten på berömmelse. För ett drygt år sedan på ett guldäggsseminarium höll nyss nämnda Fredrik Hallberg en lysande föreläsning i ämnet som alla i branschen borde se.

Föreläsningen handlar i grunden om var våra kunder finns. En till synes lika viktig som självklar fråga för varje marknadschef, men märkligt nog väldigt bortglömd. Han berättar om marknadskommunikationens naturlagar och resultatet som följer när man slutar prata med de som bygger den stora omsättningen för att fokusera på sina bästa vänner, vilket ofta blir fallet när man ska bygga engagemang i virala kampanjer. När fåtalets engagemang blir viktigare än den stora anonyma massan har man startat en resa i fel riktning.

Han har ett klockrent exempel som i många krönikor och böcker beskrivs som ett skolexempel på en lyckad viral kampanj. Alla skildringar av succén bevisförs med den otroliga mängd Facebook likes och twitterföljare detta resulterade i. Få tar upp vad som hände på sista raden när man drog ned på investeringar i traditionella medier för att få råd med den virala kampanjen. 

Företaget var Pepsi och förlusten för detta äventyr slutade på 500 miljoner US-dollar och 10 % minskad marknadsandel. 

Har du inte sett föreläsningen tidigare är detta 30 extremt välinvesterade minuter i den krassa verkligheten vi alla verkar i.

Länk till föreläsningen: 
https://www.youtube.com/watch?v=CvEmkmsdt1k

När du tittat klart, ring gärna någon på SprintAd så kan vi berätta mer om Sveriges bästa kanal för massmarknadsföring - lokala kvalitativa gratistidningar distribuerade till alla!

Patrik Vincent

VD, SprintAd
Policy för personuppgifter

Genom att surfa vidare på sprintad.se och använda våra tjänster, så samtycker du till att vi samlar in data om ditt besök.

I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.

Läs mer om vår integritetspolicy här.