Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag

Av Patrik Vincent · 1602695333000

Världens företag måste agera snabbare och faktiskt ta ansvar genom sina medieinvesteringar, skriver Sprintads affärsområdeschef Jan Berkö i en debattartikel.

Läs gärna rubriken en gång till; Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag. Jag har lånat den från en bok av Tomas Dalström som utkom 2017. När jag nu ser den uppmärksammade ”The Social Dilemma” på Netflix så tänker jag att allt detta skrev Tomas om för tre år sedan, med skillnaden att det har accelererat. 

Tomas Dalström skriver i sin bok om hur människans utveckling, för första gången på 200 000 år går bakåt. Vår hjärna är det mest fantastiska som moder jord skapat och som de sociala djur vi är så är vi unika i vårt sätt att samarbeta och föra utvecklingen framåt tillsammans. Tills nu. 

29 juni 2007 lanserades iphone. Tre år tidigare hade thefacebook.com sett världens ljus. Dessa två händelser pekar Tomas i sin bok ut som de enskilt viktigaste faktorerna i att vår hjärna de senaste 10 åren blivit mindre kreativa, mer isolerade och som en konsekvens mår vi sämre än någonsin mentalt. 

Missförstå mig rätt, som man brukar säga, jag älskar både min iphone och sociala medier. De möjliggör direkt kommunikation mellan världens alla sju miljarder människor på ett fantastiskt sätt. Enligt den kända teorin ”Six degrees of separation” känner vi alla jordens människor genom relationer inom högst sex steg. En svindlande tanke, men som blir greppbar när du ser vilka vänner dina vänner har på Facebook. 

Detta ger enorma möjligheter för den enskilde, men också för företag, myndigheter och samhällsfunktioner. Allt detta är skapat med goda intentioner. Men som man säger i The Social Dilemma, det kan väldigt lätt missbrukas av dem med mörkare agendor. Det som hände i Myanmar är bortom skrämmande. Det som hände i det senaste presidentvalet i USA med Cambridge Analytica-skandalen är ingenting annat än just, en skandal.

Skulle något av detta hänt inom ramen för traditionella medier hade världens annonsörer reagerat snabbt och skoningslöst, det hade drabbat vår affär. Nu b ö r j a r världens företag agera men fortfarande långsamt, några globala jättar har valt att dra i handbromsen vad gäller deras digitala marknadsinvesteringar och styr tillbaka mot traditionella medier. 

Dags att världens företag börjar agera snabbare och faktiskt tar ansvar genom sina medieinvesteringar. Man pratar CSR inom många områden men sällan inom marknadsföring. Men ett företags uppgift är ju att tjäna pengar och inte att rädda världen kanske du tänker? Sant. Men det fina är att man inte behöver välja mellan att rädda världen eller tjäna pengar, som så många gånger förr går dessa hand i hand. 

Gång på gång har vi de senaste åren sett rapporter om att digitala kampanjer inte längre är lika effektiva som för 10 år sedan. Läs till exempel Peter Fields ”The crisis in creative effectiveness” där slutsatsen är att vi blir alltmer kortsiktiga/taktiska i vår marknadsföring, mycket på grund av digitala medier där man ofta menar att ”man kan mäta och följa upp” bättre än i traditionella medier. 

Frågan man borde ställa sig i dag är: ska man göra marknadsföring som är lätt att följa upp eller marknadsföring som fungerar? Ofta följer man också upp digitala kampanjer med irrelevanta KPI:er. Exemplen är många där till synes framgångsrika kampanjer i digitala medier misslyckats när det kommer till det som är avgörande på riktigt: Varumärkeskännedom, Preferens och försäljning. 

Vad ska man då göra som marknadsförare om sociala medier och sökordsmarknadsföring inte längre fungerar lika bra? Lyckligtvis finns traditionella medier kvar, några har inte ens tappat i räckvidd, publiken finns på många håll kvar i långt större utsträckning än annonsörerna

Avrundar med mitt favoritcitat denna höst, signerat Rory Sutherland: ”We spend so much time thinking about how marketing works, how social media works, how targeting and technology works, we´ve taken our minds off a more important question: how do people work?”

Patrik Vincent

VD, SprintAd
Policy för personuppgifter

Genom att surfa vidare på sprintad.se och använda våra tjänster, så samtycker du till att vi samlar in data om ditt besök.

I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.

Läs mer om vår integritetspolicy här.